Comencem el dia amb alguns recursos de salut.
LA LLIMONA
El llimoner (citrus limonus) sembla ser originari
de la India, on encara se’l troba en estat silvestre. Va ser aclimatat primer a
Pèrsia, després a Egipte i Palestina fins que els Creuats, impactats per totes
les seves propietats beneficioses, se’l van emportar a Europa. Per altra banda,
els àrabs el van adaptar a l’Àfrica i al sud d’Espanya, i d’allà a Itàlia i a
França.
Antigament es tenia com a remei antiverinós, per ictericia,
vòmits i mala digestió, i també com antitèrmic e inclús com a hemostàsic (per
parar hemorràgies). La llista de
propietats és llarguíssima, però de totes les que se li atribuïen, inclosa la
de ser un potent antimicrobià (demostrat en laboratoris durant els anys 30),
hem heretat únicament l’ús refrescant del granissat de llimona dels estius calorosos,
o l’aroma de llimona dels netejadors de casa.
Les propietats semblen ser infinites (per artritis,
per mantenir la tensió arterial, pel mal de gota...), però aquí ens faria falta
una memòria experta que rescatés de l’oblit els preparats, sucs i essències més
curatives. El que sí podem recomanar de d’aquí és el seu consum, pel gran valor
alimentari que té. Encara que conté pocs
lípids i proteïnes, els seus glúcids en forma de glucosa i fructosa (sucres
molt assimilables) es combinen amb la gran quantitat de sals minerals i
oligoelements, com el calci (per l’esquelet) , el ferro i el coure (per la sang), i el manganès
(pels òrgans i la pell).
Per malalt enllitat que no pugui prendre més que líquids,
les infusions amb llimona l’ajudaran à a mantenir-se estable més temps al
consumir bona dosis de calci i ferro, i vitamines A, B1, B2, carotè i sobretot,
vitamina C: com té de 40 a 50mg per
cada 100g de fruita, la polpa o el suc de una llimona i mitja (uns 120g) és
suficient per cobrir la meitat de les necessitats d’un adult.
El caroté està sobretot a la pell de la llimona, que
es pot ratllar i aprofitar per aromatitzar galetes o pastissos. D’aquesta pell,
precisament, és d’on aconseguirem l’oli essencial de llimona, un potent netejador
i desinfectant de pell, de roba, i d’aliments, que elimina bactèries i fongs, i
deixa una bona olor allà on s’impregna.
COM FER
OLI D’ESÊNCIA DE LLIMONA
És molt senzill: necessitem oli d’oliva verge, dues
llimones ecològiques (o de supermercat, molt ben rentades i assecades),
i un
pot de vidre petit (tamany de melmelada).
Treiem la pell de les llimones, però molt, molt
fineta (quasi transparent), per no emportar-nos la part blanca (que amarga). La
dipositem al pot de vidre i hi tirem dins l’oli. Tanquem bé el pot, i ho deixem
durant 10 dies. Un cop al dia s’ha de remenar bé, sense obrir, per barrejar bé
l’oli amb l’essència, i en una setmana ja tindrem un oli essencial per
utilitzar pel cabell, pel cos, per fer massatges, per fer baixar la febre, per
blanquejar la pell... Podeu buscar per la xarxa les mil propietats d’aquest oli
essencial de llimona, que a més és comestible i podeu posar-lo a l’amanida o al pollastre!
SALUT I FORÇA!
S.D.
No hay comentarios:
Publicar un comentario