EL TEMPS A TREMP

El tiempo - Tutiempo.net

martes, 7 de abril de 2020

UNS APUNTS DE SALUT: LA LLIMONA

Bon dia, 
Comencem el dia amb alguns recursos de salut.


LA LLIMONA

El llimoner (citrus limonus) sembla ser originari de la India, on encara se’l troba en estat silvestre. Va ser aclimatat primer a Pèrsia, després a Egipte i Palestina fins que els Creuats, impactats per totes les seves propietats beneficioses, se’l van emportar a Europa. Per altra banda, els àrabs el van adaptar a l’Àfrica i al sud d’Espanya, i d’allà a Itàlia i a França.
Antigament es tenia com a remei antiverinós, per ictericia, vòmits i mala digestió, i també com antitèrmic e inclús com a hemostàsic (per parar hemorràgies).  La llista de propietats és llarguíssima, però de totes les que se li atribuïen, inclosa la de ser un potent antimicrobià (demostrat en laboratoris durant els anys 30), hem heretat únicament l’ús refrescant del granissat de llimona dels estius calorosos, o l’aroma de llimona dels netejadors de casa.

Les propietats semblen ser infinites (per artritis, per mantenir la tensió arterial, pel mal de gota...), però aquí ens faria falta una memòria experta que rescatés de l’oblit els preparats, sucs i essències més curatives. El que sí podem recomanar de d’aquí és el seu consum, pel gran valor alimentari  que té. Encara que conté pocs lípids i proteïnes, els seus glúcids en forma de glucosa i fructosa (sucres molt assimilables) es combinen amb la gran quantitat de sals minerals i oligoelements, com el calci (per l’esquelet) , el  ferro i el coure (per la sang), i el manganès  (pels òrgans i la pell).
Per malalt enllitat que no pugui prendre més que líquids, les infusions amb llimona l’ajudaran à a mantenir-se estable més temps al consumir bona dosis de calci i ferro, i vitamines A, B1, B2, carotè i sobretot, vitamina C: com té de 40 a 50mg per cada 100g de fruita, la polpa o el suc de una llimona i mitja (uns 120g) és suficient per cobrir la meitat de les necessitats d’un adult.

El caroté està sobretot a la pell de la llimona, que es pot ratllar i aprofitar per aromatitzar galetes o pastissos. D’aquesta pell, precisament, és d’on aconseguirem l’oli essencial de llimona, un potent netejador i desinfectant de pell, de roba, i d’aliments, que elimina bactèries i fongs, i deixa una  bona olor allà on s’impregna.

COM FER OLI D’ESÊNCIA DE LLIMONA
És molt senzill: necessitem oli d’oliva verge, dues llimones ecològiques (o de supermercat, molt ben rentades i assecades), i un pot de vidre petit (tamany de melmelada).

Treiem la pell de les llimones, però molt, molt fineta (quasi transparent), per no emportar-nos la part blanca (que amarga). La dipositem al pot de vidre i hi tirem dins l’oli. Tanquem bé el pot, i ho deixem durant 10 dies. Un cop al dia s’ha de remenar bé, sense obrir, per barrejar bé l’oli amb l’essència, i en una setmana ja tindrem un oli essencial per utilitzar pel cabell, pel cos, per fer massatges, per fer baixar la febre, per blanquejar la pell... Podeu buscar per la xarxa les mil propietats d’aquest oli essencial de llimona, que a més és comestible i podeu posar-lo  a l’amanida o al pollastre!

SALUT I FORÇA!

S.D.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

ACTES DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL A LA PROVÍNCIA DE LLEIDA

  Bona tarda,  Us adjuntem informació sobre els actes que es realitzen en relació al Dia Mundial de la Salut Mental als serveis de rehabilit...