Avui comencem la setmana amb un article de salut.
REFORCEM
LES NOSTRES DEFENSES
DAVANT
DEL RISC D’INFECCIÓ DEL COVID-19
El sistema immunitari, la pròpia força de cada organisme
i uns quants fàrmacs són l’únic armament del qual disposem actualment contra
aquesta malaltia. Per això la Societat Internacional d’Immunonutrició, concretament el
seu comitè científic, ha donat a conèixer una estratègia nutricional per a fer
front al virus Covid-19.
Està més que comprovat científicament que els nutrients
antioxidants tenen uns efectes beneficiosos sobre el sistema immunitari. Per
aquesta raó, el nostre estat nutricional serà un element clau per la lluita
contra el virus.
Aquests dies, més que mai, la nostra alimentació ha de
ser variada, equilibrada i amb abundància d’aliments vegetals de colors intensos,
que són els que tenen més antioxidants. També és possible que les persones amb
més vulnerabilitat els convindrà prendre un suplement de minerals i vitamines.
Els 4 NUTRIENTS
ESENCIALS Per a fer front AL COVID19
1. ZINC
Es recomanable prendre uns 12 mg/dia. El zinc es un
mineral esencial amb propietats antivíriques. Un aport suficient por reduir el risc de neumonia i les
seves complicacions.
Els aliment vegetals que aporten zinc són les llavors de carbassa i de sèsam, a més de les
llenties, cigrons i anarcards.
2. VITAMINA E
Es recomana prendre fins a 12 mg/dia. Prendre vitamina E (alfatocoferol)
de forma natural amb els aliments millora l’activitat de les cèl·lules immunitàries tipus
T, que són les que van decaient a mida que ens fem grans.
La vitamina E millora l’activitat de les cèl·lules que
eliminen virus, i la producció de interleucina-2 i anticossos.
La trobem a les
llavors i fruits secs sencers o als seus olis verges extra: oli d'oliva verge, oli de germen de blat, de gira-sol,
avellanes, ametlles seques...
3. VITAMINA C
És la vitamina antioxidant per excel·lència i la més accessible
a través dels aliments frescs. La vitamina C estimula la producció de citoquines
e interferons, que son les proteïnes que serveixen al sistema immunitari per a
lluitar contra els virus. També millora la capacitat dels neutròfils (un tipus de glòbuls
blancs) para eliminar virus patògens.
Una taronja mitjana aporta uns 65 mg de vitamina
C, que es la dosis diària recomanada, però per arribar als 110 mg diaris tens
també kiwis, pebrot
vermell, maduixes i julivert
4. VITAMINA D
Ja hem parlat en una altra ocasió sobre els beneficis de
la vitamina D, sobretot com a regulador del sistema immunitari i com a
protector d’infeccions que afecten al sistema respiratori. Un anàlisi realitzat
a EE.UU. amb una mostra de quasi 20.000 persones va comprovar que hi ha relació
inversa entre la concentració de vitamina D en sang i el risc de contagiar-se amb
un virus respiratori.
La principal font de vitamina D és el sol, ja
que la sintetitzem per la pell mentre la tenim exposada a la llum. És difícil
calcular la dosis de vitamina D que es produeix d’aquesta forma ja que depèn de
l’hora del dia, de la pell de cada persona, la estació de l’any i la ubicació
geogràfica. No obstant a la nostra latitud, calculem una mitja de 20 minuts al
dia a l’hivern i uns deu minuts a l’estiu per obtenir les dosis necessàries.
Busqueu l’article sobre la vitamina D d’aquest bloc per a clarificar-vos els
dubtes.
Totes aquestes recomanacions seran sens
dubte positives per enfortir el nostre sistema immunitari i la salut de tota la
població abans, durant i després de la infecció. Perquè menjar bé i de tot no és
només una bona medicina, sinó també una forma de vida saludable.
SALUT I FORÇA
S.D.
No hay comentarios:
Publicar un comentario